Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör enhetschefen om varför arbetsmiljön varit så dålig: ”Beklagligt – men har inget bra svar...” Foto: SVT

Enhetschefen om arbetsmiljön på återvinningscentralerna: ”Det är bara att beklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på de återvinningscentralerna har nu blivit ett fall för Arbetsmiljöverket. I våras gick myndigheten ut och krävde en rad förbättringar – något som nu också skett.

Det var i våras som Kommunal beslutade att göra en så kallad 6:6a-anmälan. En sådan kan göras om man ser risker i arbetsmiljön. Den skickades först till Åre kommun som är ansvarig för båda arbetsplatserna och dess personal. Men eftersom inga särskilda förbättringar skedde gick Kommunal vidare till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket reagerade och tidigare i somras kom flera tydliga krav.

Bland annat pekar Arbetsmiljöverket på att det ska finnas rinnande kallt och varmt vatten. Och en bajamaja är inte tillräcklig med tanke på att åtevinningscentralerna är fasta arbetsställen där personal dessutom har långa arbetsdagar.

Ny barrack i Brattåsen

Efter Arbetsmiljöverkets rapport vidtogs också en rad förbättringar. Tämligen omgående fick Brattåsen omklädningsrum, fikarum samt toalett och dusch med rinnande kallt och varmt vatten.

I Staa däremot har kommunen gjort en annan  lösning. Där har man valt att hyra in sig i en del i en närliggande fastighet som ägs av en privat aktör. Där finns omklädningsrum och toalett och dusch som personal ska kunna använda.

– Det känns ju sådär att gå ner till en annan fastighet för att tvätta händerna till exempel. Men vi får väl se vad Arbetsmiljöverket säger om det, säger Jimmy Engman som jobbar där.

2 oktober ska Arbetsmiljöverket tillbaka på återinspektion.

Vet inte varför fått pågå så länge

Det är arbetsmarknadsenheten och tekniska avdelningen som har delat ansvar för återvinningscentralerna och dess personal.

– Det är bara att beklaga att det har varit så här men nu har en rad förbättringar skett, säger Erik Forsberg som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Samtidigt är det alltså först nu, efter krav från Arbetsmiljöverket, som Åre kommun genomfört förbättringar.

I videon ovan får Erik Forsberg svara på frågan om varför inte åtgärder vidtagits tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer