Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aanna Johansson Larsson, är samisk samordnare i Strömsunds kommun. Hör henne berätta varför det är så viktigt att fira Samefolkens dag. Foto: Moa Lindberg/SVT

”Det är en glädjens dag” – Samefolkets dag firas i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 6 februari firas Samefolkets dag runt om i hela Jämtlands län. I Strömsund kommer det att hållas en gudstjänst ikväll, på sydsamiska.

Gudstjänsten är öppen för alla, även de som inte kan sydsamiska. Aana Johansson Larsson, som är samisk samordnare i Strömsunds kommun berättar om varför det är viktigt att fira Samefolkets dag.

– Det är en glädjens dag, säger hon. Vi ska ju komma ihåg alla våra förfärders kämpanden.

Under veckan pågår det också en rad evenemang i Strömsund, med bland annat filmvisning.

Dagen firas på flera ställen i Jämtlands län.

Samefolkets dag, eller Samernas nationaldag firas den 6 februari i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Den inrättades 1992 vid Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors.

Att det är den 6 februari kommer sig av att just det datumet 1917 hölls det första samiska landsmötet i Trondheim. Det var första gången som nord- och sydsamer från Sverige och Norge samlades för att diskutera gemensamma problem.

Källa: Sametinget.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.