”Åre är en väldigt spännande plats med väldigt många kontraster som tilltalar mig som författare” säger Viveca Sten. Foto: SVT

Åre blev brottsplats när författaren Viveca Sten hamnade i karantän

Uppdaterad
Publicerad

När coronakrisen kom i vintras var författaren Viveca Sten i sitt fritidshus i Åre. På grund av reserestriktionerna blev hon kvar och en kort weekend slutade med flera månader. Då föddes idén till nya boken som utspelar sig i de jämtländska fjällen.

– Jag har alltid åkt skidor och mitt hjärta klappar för Åre. Inspirationen tog fart när vi blev kvar i byn. Nya historier kom till mig med den mäktiga fjällmiljön som bakgrund. Jag höll det hemligt för både min man och mitt förlag tills jag blev klar, säger Viveca Sten.

Åre populär inspelningsplats

Åre och Jämtlandsfjällen har med åren blivit en populär spelplats för både författare, film- och tv-skapare. Senast var det SVT:s serie Sveriges starkaste familj som spelades in i byn i slutet av sommaren.

Blir en trilogi

Boken Viveca Sten skrev i Åre kommer ut i dagarna och till vintern åker hon tillbaka dit för att skriva bok nummer två – en trilogi är planerad.

– Det är mycket energier som krockar i en by som Åre och det är mumma för oss författare, säger Viveca Sten.

Mer om boken Offermakaren

”Just när vintersäsongen börjar i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord.

Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och fått sparken från polisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring mordet.” – ur förlagets beskrivning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.