Pia Blank Thörnroos vid Sketteverket reder ut vad som gäller för brandmännen och förmånsbeskattningen. Foto: Skatteverket / SVT

Det här gäller brandmännen och förmånsbeskattningen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har det kommit flera olika uppgifter om hur de som arbetade med sommarens skogsbränder eventuell ska förmånsbeskattas. Under eftermiddagen gick Skatteverket ut med ett förtydligande.

– Först och främst så finns det inga speciella undantag för dom som jobbar i krissituationer, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket till SVT.

När det gäller brandmän som åkt till Sveg och jobbat och sedan sovit över i ett klassrum på södra skolan så ska det räknas som en tjänsteresa och då inte förmånsbesktattas.

– Lagad mat som arbetsgivaren står för är däremot skattepliktig, säger Pia Blank Thörnroos.

Undantag här är enklare mackor. Om någon från allmänheten kommer förbi med en pizza så kan det, enligt Pia Blank Thörnroos räknas som gåva och då behöver det inte förmånsbeskattas.

När det gäller frivilliga som rekryterades på platsen så kan de bli förmånsbeskattade för logi men då har de också oftast rätt att göra avdrag för detta i sin deklaration.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet