Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick olyckan till i Sylmassivet, i Jämtlandsfjällen där en person omkom, hör fjällräddare Niklas Holmedahl berätta. Foto: Marie Selander, SVT.

Det här hände vid dödsolyckan i Sylarna

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan där en man omkom i Sylarna i Jämtlandsfjällen på tisdagen inträffade i samband med ett åk nedför en mycket brant fjällsida.

Något gick fel, vilket ledde till en fallolycka med tragiskt slut.

– Sylmassivet är stupbrant och det händer en fallolycka där i princip varje år, säger fjällräddaren Niklas Holmedahl.

Det var på tisdagen som larmet kom om en olycka i Sylarna, ett fjällmassiv. Det ligger i den så kallade Jämtlandstriangeln, en populär fjälled som lockar mycket folk sommar som vinter och där många börjar sin tur vid Storulvåns fjällstation, sex mil väster om Åre.

Fjällräddningen med dess alpina grupp ryckte ut liksom polisen. Niklas Holmedahl som leder fjällräddningsgruppen i Sylarna hade kontakt med de alpina fjällräddarna, som av en händelse var vid fjällstationen, och snabbt kunna rycka ut.

Väl på plats stod det klart att det rörde sig om en mycket allvarlig olycka där en man i 30-årsåldern omkommit.

Flera olyckor inträffat i området

Olyckan inträffade en bit från själva fjällstationen i Sylarna i samband med en topptur i ett mycket brant område som är populärt för avancerad offpist-skidåkning. Åkningen nedför går i så kallade rännor.

– Jämtlandstriangeln är väldigt tillrättalagd, med leder och ledkryss och lättillgänglig. Men Sylmassivet är något helt annat, säger fjällräddare Niklas Holmedahl.

Dödsolyckan är bara en av flera olyckor som inträffat i området de senaste åren.

– Skillnaden mellan liv och död är många gånger hårfin, säger Niklas Holmedahl, som arbetat som fjällräddare i många år i området.

Efter intervjun gjordes har uppgifterna kompletterats kring händelseförloppet och det står klart att den förolyckade mannen var den som åkte som andra person nedför den aktuella rännan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.