Alla gravida ska kunna erbjudas vaccin i fas 4, skriver Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Nya siffror visar fina betyg till länets förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor och nyblivna mammor i Jämtland har deltagit i en stor enkät om förlossningsvården, vården under graviditeten och tiden därefter. Enkäten är en del av en större enkät som började redan i december 2020 över hela Sverige.

755 kvinnor i Region Jämtland Härjedalen har hittills delat med sig av erfarenheter. 88% procent skulle rekommendera sin mödrahälsovård, och 94% procent sin förlossningsavdelning, till någon annan som är gravid och ska föda barn.

– Graviditetsenkäten ger blivande och nyblivna mammor en röst och en möjlighet att påverka vården och de här svaren ger nya och fördjupade insikter, säger Iréne Hoglert som är områdeschef för Område Kvinna i Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

66 procent av respondenterna anser att de fick den information de behövde om vad de kunde förvänta sig angående återhämtning och tiden efter förlossningen.

– Här ser vi möjligheter till viktigt utvecklingsarbete och vi kommer fortsätta arbetet med information till paret och erbjuda mer stöd inom amning och skötsel av det nyfödda barnet, säger Iréne Hoglert.

Graviditetsenkäten genomförs som en del i överenskommelsen mellan SKR och regeringen om en satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.