Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många fjällräddare och en räddningshelikopter från Norge ryckte på torsdagkvällen ut för att undsätta mannen som råkat ut för en olycka i Sylarna. I klippet ser du en video tagen av fjällräddningens Niklas Holmedahl, som var en av dem som deltog i insatsen. Foto: Niklas Holmedahl, fjällräddningen.

Man överlevde fall på 40 meter i Sylarna – se video från insatsen

Publicerad

Mannen föll från toppen av Storsylen 40 meter rakt ner – ändå undkom han med livet i behåll. Hör fjällräddningen berätta om hur räddningen gick till och vad som förmodligen räddade mannens liv.

Larmet om en olycka i Sylarna kom på torsdagskvällen. Ett 20-tal fjällräddare ryckte ut, en av dem var Niklas Holmedahl.

Samtidigt råkade ett par av landets alpina fjällräddarna vara på besök i området. Därför gick det rekordsnabbt för fjällräddningen att ta sig till olycksplatsen. En timme efter att larmet kommit var de alpina fjällräddarna framme vid Storsylen.

En räddningshelikopter skickades också till platsen, men den kunde på grund av dåligt sikt inte landa nära olycksplatsen.

Släpade utrusning uppför brant fjällsida

Istället fick fjällräddarna ta sig en och en halv kilometer uppför en branta fjällsidan på skidor,, med pulkor och annan räddningsutrustning.

– Totalt var det 20 fjällräddare där och alla behövdes för att klara av det, eftersom det var så oländig terräng. Efter mycket om och men fick vi upp bårmaterial, spännremmar och filtar., säger fjällräddare Niklas Holmedahl.

I videon ovan ser du hur det såg ut i närheten av olycksplatsen där räddningshelikoptern landade i avvaktan på att kunna transportera den skadade mannen till sjukhus i Norge för vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.