Det är i ett område norr om befintlig bebyggelse i Björnrike som detaljplanen gäller. Det är det blå området på kartan. Foto: Illustration Härjedalens kommun

Detaljplan i Björnrike blir fråga för regeringen

Publicerad

En detaljplan för ett fritidshusområde i Björnrike blir nu en fråga för regeringen. Länsstyrelsen upphävde Härjedalens beslut om en detaljplan med hänvisning till att riksintresset för rennäring inte tillgodoses. Kommunen har nu överklagat.

Det är företaget Holmen Energi AB som har ansökt om detaljplanen. Man vill anlägga ett fritidshusområde norr om befintlig bebyggelse i Björnrike. De två fastigheterna som berörs ägs av Holmen. Bolaget vill bygga ett fyrtiotal nya hus vid Björnrikes alpina skidsystem.

En oenig Miljö-och byggnämnd antog detaljplanen i september 2022. Tjänstemännen hade föreslagit att planen först skulle genomgå en strategisk miljöbedömning, utifrån rennäringens riksintresse i området, men majoriteten av nämnden ville istället anta planen.

Länsstyrelsen upphävde sedan planen men hänvisning till att den riskerar att försvåra för rennäringen. Härjedalens kommun har nu överklagat till regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.