Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dimrummet på Wången sprutas ett väteperoxidmedel ut genom ett sprinklersystem. Medlet desinficerar allt i rummet, berättar Ulf Hedenström, veterinär på Wången. Foto: Maria Harning/SVT

Dimrummet på Wången ett nytt sätt att skydda mot smitta

Uppdaterad
Publicerad

I ett stall på Wången pågår ett forskningsprojekt om ett nytt sätt att skydda hästar mot smitta. Genom ett sprinklersystem sprutas ett desinfektionsmedel ut som rengör både häst och omgivning. I klippet följer vi med in i dimrummet.

I ett stall kan det finnas mycket som kan bära smitta. Det är lätt att smitta sprids genom hö, fekalier eller i luften. Då handlar det om andra smittor än kvarka. Sedan en tid testar hästcentret Wången en metod med desinficering via ett sprinklersystem där ett medel med långtidsverkande väteperoxid sprutas ut i stallet. Det finns också ett särskilt dimningsrum.

– Det här finns inom annan djurhållning, men det har aldrig prövats i stall tidigare, säger Ulf Hedenström, veterinär på Wången.

Under försöket kontrolleras hästarna noggrant, för att se om de påverkas på något sätt av preparatet.

– En oväntad effekt som vi märkte var att hästarna blektes av medlet, säger Ulf Hedenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.