Foto: SVT

Dollarstore straffas för farliga kemikalier i varor

Uppdaterad
Publicerad

Varor som innehållit farliga halter av kemikalier och tungmetaller har sålts på flera Dollarstore-butiker i landet, bland annat i norra Sverige. Nu ska företaget betala en företagsbot på 120.000 kronor för flera fall av miljöbrott enligt ett strafföreläggande.

De varor som sålts av lågpriskedjan och innehållit farliga halter av tungmetaller och kemikalier är bland annat ett duschdraperi, smycken och en basebollhandske.

– Det handlar inte om några stora överskridanden, men gränsvärdena finns där av en anledning, säger kammaråklagare Christer B Jarlås till Nyhetsbyrån Siren.

Såldes i norra Sverige

I smycken hittades för höga halter av bly och kadmium. I basebollhandsken upptäcktes det förbjudna ämnet klorparaffiner och för höga halter av DEHP.

Det handlar framför allt om försäljning i butiker i de norra och mellersta delarna av landet enligt åklagaren.

– Det händer ibland att vi utreder den här typen av ärenden. Ofta rör det kringresande mindre företag som verkar på marknader. De stora kedjorna brukar ställa hårda miljövillkor till sina leverantörer men ibland kan det ändå bli fel, säger Christer B Jarlås till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt åklagaren har Dollarstore erkänt bristerna. De lovar nu större noggrannhet efter de konstaterade brotten, som ägde rum under 2014 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.