Foto: SVT

Donerade ben förhindrar amputationer

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds sjukhus bygger ut för att effektivt kunna serva hela landet med skelettben – ben som förhindrar amputationer och kan ge patienter tillbaka sin rörlighet.

Längst ner på sjukhusparkeringen byggs en speciell operationssal. Den blir öronmärkt för organdonationer. Östersunds sjukhus tar nästa steg i arbetet med att försörja hela landet med så kallade rörben – de längre skelettdelarna i armar och ben.

– Vi kommer att kunna erbjuda hela landet det man efterfrågar, säger Gunilla Widegren som arbetat hårt för att få till benbanken i Östersund.

Långt fram

Jämtlands län ligger långt framme när det gäller antalet organdonatorer. Det går undan med donationsverksamheten sedan en donationsanmäld person har avlidit.  En operationssal blir upptagen i ett helt dygn. Den nya salen gör att man inte behöver flytta på planerade operationer.

– I dag blir det vissa störningar och operationslaget tvingas arbeta nattetid, och sen måste de få sova, säger Gunilla Widegren.

Bortopererade höftkulor som man kan ta delar av finns på vart och vartannat sjukhus, men de längre skelettbenen hanteras bara i Östersund.

– Det pratas mycket om benbanken i Östersund. Vi har satt Östersund på den ortopediska kartan, säger överläkaren Åke Hamberg.

Regeringen har skjutit till statliga pengar till bygget.  Att tjäna pengar på själva benbanken är inte aktuellt.

– De landsting som behöver ben för att hjälpa sina patienter till ett bättre liv betalar ett självkostnadspris, säger Gunilla Widegren. Man ska inte tjäna pengar på den här typen av verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.