Marie Isralesson, Sundsvall, som vunnit flera Draghunds-VM och EM har bidragit till att Sverige och Sveg nu får Draghunds-VM 2018. Foto: Niklas Andersson

Draghunds-VM i Sveg 2018

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett internationellt beslut i helgen står det nu klart att Draghunds-VM för polarhundar hålls i Sveg vintern 2018.

World Sleddog Association, WSA, beslutade i helgen på sin årskongress i tyska Mudau-Reisenbach,  utanför Frankfurt, att tilldela Sverige och Sveg VM 2018. I VM omröstningen stod Sverige och Sveg mot Tyskland, omröstningen gav 100% av rösterna till Sveg.

Det här är första gången som det genomförs ett vinter-VM i Sveg och Härjedalens historia, konstaterar Niklas Ohlson, chef för Destination Sveg.

– Vi är väldigt stolta över det förtroende WSA ger oss, Destination Sveg, värdskapet för VM 2018 i Sveg. Detta är startskottet för Destinationen som visar att det nu kommer ske saker i Sveg,  säger Niklas Ohlson.

VM 2018 beräknas ha 250-300 deltagare och 1500 hundar från 25 nationer. Under  fyra dagar kommer VM gå av stapeln i slutet av februari  eller första veckan i mars.

Bakom VM 2018 står projektledare Niklas Andersson från Sundsvall, med rötter i Sveg.  Niklas sambo Marie Israelsson, med flera VM- och EM- medaljer i draghund har bidragit till att man internationellt önskat att Sverige ska ordna ytterligare ett VM.

– Vi tittade på ett flertal orter, men Härjedalens kommun och Destination Sveg har visat att de verkligen vill ordna ett VM och är väldigt drivande i arbetet. Plus att Sveg är en bra plats med perfekta förutsättningar, säger Niklas Andersson.

Destination Sveg har för projektet lämnat in en ansökan för stöd inom det lokala partnerskapet Leader – Sjö, skog och fjäll – som bland annat ska stötta lokala mötesplatser, internationalisering och besöksnäringen  i  Jämtland och Härjedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.