Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att ta hjälp av drönare vid skogsbränder kommer att bli allt vanligare. Håkan Modigh från räddningstjänsten Jämtland berättar om hur man kommer att arbeta med det i länet. Foto: Dzintra Dumbre

Drönare som hjälpmedel vid skogsbrand – nationell konferens på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Konferensen Skogsbrand 2024 hölls i veckanpå Frösön i Östersunds kommun. Enligt Håkan Modigh från räddningstjänsten i Jämtland är drönare ett utmärkt hjälpmedel vid bränder.

Under veckan har personer som arbetar med skogsbränder samlats på Frösön för att dela med sig av sina erfarenheter.

– De flygande resurserna är en jätteviktig del i att hantera skogsbränder. Helikoptrar och flygplan som kan släppa vatten ger stor effekt vid skogsbränder, säger Johan Wickenberg räddningschef på räddningstjänsten Jämtland.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Viktiga resurser som räddningstjänsten ser gör skillnad är bland annat drönare som sedan ett år tillbaka får användas vid insatser.

Hör Håkan Modigh om hur drönare kan vara behjälpliga vid bekämpning av skogsbränder

NATIONELL SKOGSBRANDSKONFERENS

Idén till en nationell konferens kring bränder kom från Räddningstjänsten i Jämtland, redan innan den stora skogsbrandssommaren 2018.

Efter skogsbrandssommaren, hade man en rad erfarenheter som skulle kunna delas med andra, men då kom coronapandemin.

Skogsbrand 2024 är den andra nationella skogsbrandskonferensen som hålls. Den hålls på Frösön och arrangör är Räddningstjänsten i Jämtland tillsammans med MSB.

Konferensen riktar sig till räddningstjänster, kommuner, länsstyrelser, skogsbolag, skogsentreprenörer, skogsstyrelsen samt övriga myndigheter och aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet