Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg det ut på Storsjöns botten när Kent Malm och Peter Andersson var ute och dök. Foto: Fredrik Eliasson/SVT & Kent MalmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se fyndet på Storsjöns botten: Dykare hittade ammunition och misstänkta paket

Uppdaterad
Publicerad

Under ett dyk förra veckan hittade Kent Malm och Peter Andersson vad de uppskattar till 200 skarpa skott under Rödöbron utanför Östersund. De kontaktade polisen och anmälde det anmärkningsvärda fyndet, varpå de fick rådet att bärga det på egen hand – något de ansåg för farligt.

Säsongens första dyk fick bli under Rödöbron, bestämde fritidsdykarna Kent Malm och Peter Andersson i förra veckan. De hoppades få se någon fisk vid bropelarna. Men deras uppmärksamhet fångades istället av en större mängd skarp ammunition och paket som de misstänker kan innehålla sprängämnen.

– Det är tillfälligheter att man hittar något sånt här, grumligt och bara några meters sikt. Men det isade till när man insåg att det är skarp ammunition som ligger där, säger Peter Andersson.

Fyndet gjordes på Storsjöns botten på åtta meters djup, under Rödöbrons högsta punkt.

Kontaktade polisen – som bollade tillbaka

Efter dyket kontaktade de polisen för att anmäla fyndet. När de beskrivit vad de sett och var det låg föreslog polisen som tog emot anmälan att de skulle bärga föremålen på egen hand och lämna in det hos polisen i Östersund, om de trodde sig kunna göra det på ett säkert sätt.

Men dykarna ansåg att det skulle vara allt för riskfyllt. Peter Andersson har militär bakgrund och kontaktade en ammunitionsröjare och gav denne samma information.

– Han sade att jag absolut inte skulle röra någonting för det kan innebära livsfara, berättar Peter Andersson.

De dök ner igen, fotograferade fyndet och gjorde ett nytt försök med polisen.

– Jag kan väl tycka att polisen borde ha visat mer intresse vid första kontakten men det blev bättre efter att jag visat bilderna för dem, säger Peter Andersson.

Polisen meddelar att man nu har lämnat över ärendet till Försvarsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer