Christer Sundin, tf vd Östersundshem Foto: SVT

Dyra produktionskostnader för Östersundshem

Uppdaterad
Publicerad

Byggkostnaderna för Östersundshem är onormalt höga. Jämfört med byggen i Umeå är produktionskostnaden för Östersundshem mer än 30 procent högre. Nu står Östersundshem inför stora nedskrivningar.

– Vi ligger på 40 000 kronor kvadratmetern i produktionskostnad. I Umeå ligger däremot ligger det exempelvis på mellan 30 000 och 32 000 kronor, säger Christer Sundin som är tillförordnad VD på Östersundshem.

Söker svar på varför

Bolaget håller nu på att göra en analys för att se över sina produktionskostnader. I det ingår att jämföra sig med andra städer som exempelvis Umeå, Sundsvall och Gävle. Och där har man alltså sett att Östersund har dyra produktionskostnader.

Östersundshem

– Det här måste vi fundera över vad det kan bero på, säger Christer Sundin.

Men det är ju en enorm skillnad, 40000 kronor kontra 30000 kronor. Hur kommer det sig?

– Jag har inget riktigt svar. Vi håller på med den analysen just nu och för en dialog med entreprenörer för att komma tillrätta med den prisbilden.

Ingen har reagerat

Men det måste ha sett ut så här under en längre tid eller är det här något nytt?

– Jag tror att det har varit så här ganska länge. Min korta reflektion är att hela kedjan är ganska dyr, från underenreprenörer till installatörer.

Så frågan varför har ingen agerat och reagerat tidigare. Östersundshem har ju en styrelse där även Christer Sundin suttit tidigare. I klippet ovan kan du höra vad han svarar på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshem

Mer i ämnet