Hör polisinsatschef Jonas Annerud berätta om vilka misstänkta brott som förekommit under årets björnjakt. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Polisen utreder jaktbrott efter björnjakten

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisanmälningar har upprättats i samband med årets licensjakt på björn. Polisen utreder just nu tolv olika ärenden i Jämtlands län, bland annat om misstänkta grova jaktbrott och otillåten jakt.

Två förundersökningar har inletts angående jägare som ska ha skjutit björn utan att ha haft jakträtt. Händelserna utreds som grova jaktbrott. Det pågår även fyra utredningar om otillåten jakt där jägare ska ha bedrivit jakt på marker där de inte haft rätt att jaga.

– Det kan vara så att en björn fallit på fel mark än vad man har jakträtt på men om det har gjorts avsiktligt eller inte får utredningen visa, säger Jonas Annerud, polisinsatschef.  

Utöver detta har polisen även beslagtagit ett antal otillåtna åtelkameror då det finns misstanke om förberedelse till jaktbrott.

Följer reglerna

Men trots brottsmisstankarna menar polisen att årets jakt till stor del gått korrekt till. Under polisens tillsynsinsats har till exempel besiktningar av björnkroppar visat att majoriteten av de skjutna björnarna jagats på ett riktigt sätt. Jonas Annerud, polisinsatschef, betonar att majoriteten av jägarna följer reglerna. 

– Det är en liten klick som fortsätter att använda illegala jaktmetoder som vi håller koll på men de är få  i relation till antalet jägare som sköter sig så på det stora hela ser det väldigt bra ut, säger Annerud. 

Polisen ser också en minskning av olagliga jaktmetoder jämfört med tidigare år. 

– Vi har inga exakta siffror ännu men känslan efter årets insats är känslan att det är färre som till exempel använder illegala åtlar, säger Annerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.