Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre år efter skogsbranden – följ med till naturreservatet på Grötingsberget Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tre år efter skogsbranden – nu blir Grötingsberget i Bräcke naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2018 slog blixten ned på Grötingsberget i Bräcke kommun. Ett cirka 400 hektar stort område på berget hann brinna innan elden gick att släcka.

Ett hårt slag för de privata skogsägarna, men en brandhärjad skog är både viktig och intressant sett till olika naturvärden. Därför har delar av det branddrabbade området nu blivit naturreservat. 

I klippet ovan följer SVT med till det nybildade naturreservatet på Grötingsberget.

Länsstyrelsen gick ut med ett erbjudande till drabbade markägare på flera håll i länet efter sommaren 2018 om att bilda naturreservat. Och i juni i år blev det klart att ett 112 hektar stort område på Grötingsberget blivit naturreservat.

Ytterligare tre områden på gång

Ytterligare tre områden där det brann sommaren 2018 är på gång att bli naturreservat. Det är i Pålgård i Ragunda kommun, Sälsjöhällan utanför Lillhärdal i Härjedalen samt Storbrättan i Härjedalen.

– Skogsbränder är inte lika vanligt nu som det var historiskt, men vissa arter är helt beroende av det brinner regelbundet. Här på Grötingsberget är det identifierat två nyckelbiotoper redan innan branden, så det är ett intressant område, säger Hanna Triumf, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Höga naturvärden efter skogsbrand

Trots att bränderna 2018 var väldigt omfattande så brinner det inte lika ofta, och inte på lika stora arealer som det gjort genom historien. Drygt 80 svenska skogsarter är dock helt beroende av att det brinner då och då. Och ytterligare ett hundratal arter gynnas av en skogsbrand.

På Grötingsberget hittar vi nästan direkt svampen Brandskiktdyna, som är helt beroende av brand för att föröka sig. Svampen lever i dold i lövträd, men fruktkropparna bildas bara efter trädet blivit utsatt för brand. Svampen utgör också föda för flera specialiserade insektsarter.

Svampen Brandskiktdyna på en björk i Grötingsbergets naturreservat. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Brandskadad skog kan vara svår att sälja och oftast då till ett lägre pris. Men tall, till exempel, är som art väl anpassad för att klara en brand. Med sina höga trädkronor klarar sig barren lättare undan eld.

En Tall på Grötingsberget med tydliga spår från branden 2018, ett så kallat brandljud. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Om branden inte dödar tallen så sätts det igång en process där kåda och olika hartser utsöndras. Det gör tallen mer motståndskraftig mot olika typer av svamp och insektsangrepp i framtiden.

En tall som blivit utsatt för brand, en eller flera gånger, blir oftast faktiskt äldre än en som inte blivit det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer