Nu hävs rekommendationen att koka dricksvattnet i Häggenås. Foto: Hasse Holmberg / TT

Efter helgens läckor – boende i Häggenås behöver inte längre koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Flera vattenläckor upptäcktes i Häggenås i fredags. Efter läckorna har de boende i området uppmanats att koka vatten som skulle användas till matlagning eller drickas – men nu hävs den rekommendationen.

Efter att läckorna åtgärdades under helgen har ett flertal prover gjorts av det kommunala dricksvattnet i området.

Under måndagsförmiddagen meddelade Östersunds kommun att de boende i Häggenås inte längre behöver koka vattnet innan förtäring. Kommunen säger sig ha fått förhandsbesked om att proverna visar att dricksvattnet är godkänt och därmed inte skadligt att dricka.

– Det känns naturligtvis jättebra att vi kan upphäva kokrekommendationerna. Det här har varit en påfrestning för Häggenåsborna. Först hade de inget vatten, sedan var de tvungna att koka det, säger Sara Sjöström, tillförordnad enhetschef på ledningsnät på Östersunds kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har haft grävmaskin på plats och lagat vattenläckorna eftersom”– hör VA-teknikern Roger Sjöquist i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.