Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har verkligen blivit en positiv vändning” säger Nils-Ivar Odelberg. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Efter stökiga valborgsfirandet i Östersund – ökat intresse att nattvandra

Publicerad

Efter ett mycket stökigt valborgsfirande, med mycket ungdomsfylla och flera omhändertaganden, så efterlyste polisen en ökad närvaro av föräldrar och vuxna ute på kvällarna och det verkar som att polisens uppmaning fått effekt. Nattvandrarna i Östersund har märkt av ett större intresse än på länge bland vuxna.

– Det har verkligen blivit en vändning till det positiva. Det är många som hört av sig och vi har flera föräldragrupper som är på väg igång, säger Nils-Ivar Odelberg som är regionansvarig på organisationen Nattvandrarna.nu.

Behovet av vuxennärvaro ute på kvällarna är extra stort under sommaren. Skolavslutningarna står för dörren, Storsjöyran som arrangeras senare i sommar, och nu i helgen är det Springmeet.

– Springmeet i fjol var det värsta hittills som jag har upplevt, med många väldigt unga ute på kvällen och dessutom mycket alkohol. Vi var väldigt bekymrade över hur lite annan vuxennärvaro det var då.

”Behövs alla helger under året”

Den stora svårigheten att få nattvandrare är egentligen inte till de stora evenemangen, utan alla andra helger under året.

– Engagemanget är oftast ganska stort på de så kallade riskhelgerna, och då samarbetar vi dessutom med idrottsföreningar. Det är alla andra vanliga fredag- och lördagskvällar under året som är det svåra, men det behövs ju då också, säger Nils-Ivar Odelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.