Arbetsledaren Åke Remén i Svegs kommunala kök ser väldigt positivt på att kommunen skaffat egna kor. I klippet hör du honom berätta mer. Foto: SVT

Egna kor ger Härjedalens kommun mer lokalproducerad mat

Uppdaterad
Publicerad

I Härjedalen köper kommunen in egna kor. Så småningom serveras köttet på äldreboenden och i skolor. Det här är ett sätt för att öka mängden lokalproducerad mat.

– Det är väldigt kul för yrkesstoltheten eftersom vi vet att det är bra mat som vi serverar våra äldre, säger Åke Remén i Svegs kommunala kök.

Sedan några år tillbaka upphandlar Härjedalens kommun levande kor. Djuren köps av bönder som även får betalt för att ta hand om dem till dess att det är dags för slakt.

– Det viktiga är att det är kommunens kor. Sedan köper vi även tjänsten att ta hand om korna, säger Åke Remén som är kock och arbetsledare i det kommunala köket i Sveg.

När SVT hälsar på har fyra av kommunens djur precis slaktats och styckats.

– Nu ska vi göra köttbullar av 25 kilo köttfärs, säger Åke Remén.

22 kommunala nötdjur

I år upphandlade kommunen 22 nötdjur. De står hos fyra olika lokala bönder runt om i Härjedalen.

Är det inte risk att det blir en snedvriden konkurrens?

– Nej, det är en öppen upphandling för dom som vill vara med. Så jag ser då ingen risk med det, säger Åke Remén.

Flera kommuner intresserade

Härjedalens något udda koncept har rönt stort intresse. Flera kommuner har hört av sig för att få veta hur det går till och nyligen meddelade Region Jämtland Härjedalen att de var intresserade av att göra samma sak.

– Det ligger ju rätt i tiden att försöka öka andelen lokalproducerad mat, inte minst inom den offentliga sektorn, säger Åke Remén.

Han tror även att coronapandemin bidragit till det ökade intresset.

– Vi har ju sett nu under pandemin hur beroende vi är av leveranser från andra delar av världen, och bryts den leveranskedjan så står vi här utan mat. Så det är även ett sätt att bli mer självförsörjande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.