Frösön skulle kunna bli basen i en testanläggning för el-flyg och obemannade flyg Foto: SVT

Elflyg och drönare kan komma att testas på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av eldrivna flyg går raskt framåt, men maskinerna behöver testas. Då är Frösön i Östersund en perfekt plats för en testanläggning.

En förstudie har gjorts om förutsättningarna för att starta en testanläggning för flyg på Frösön. Hela Jämtland-Härjedalen, men också norska Tröndelag finns med i förstudien ”Testarena Midt-Skandinavia – Green Flyway”. 

Under onsdagen presenterades förstudien vid en konferens på Frösön, och planerna är att få till stånd en testanläggning för drönare och el-flyg inom kort.

I klippet ovan berättar projektledaren Hans Dunder om varför det behövs en testanläggning. Även Swedavias expert Henrik Littorin berättar om varför de anser att Frösön är en perfekt plats.

En möjlig luftkorridor för test av drönare och elflygplan skulle kunna ligga mellan Frösön och Tröndelag fylke där Röros är huvudort. Foto: Google Earth (grafik: SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.