Nu införs eldningsförbud i delar av Jämtlands län, eftersom länsstyrelsen bedömer att det på sina håll är mycket stor brandrisk. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Eldningsförbud införs i delar av Jämtlands län – ”mycket stor” brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag morgon är det förbjudet att elda i Berg, Härjedalen och området öster om E45. Brandrisken beräknas bli ”mycket stor” enligt länsstyrelsens hemsida.

Enda undantaget för förbudet är för fjälltrakterna i Härjedalens och Bergs kommuner. Samtidigt varnar SMHI för att det är stor eller mycket stor risk för gräsbrand längs hela fjällkedjan. Länsstyrelsen manar även till försiktighet utanför de områden där förbudet gäller.

Det finns i nuläget ingen tid satt för när eldningsförbudet kommer att hävas.

Följ prognoser för brandrisken via dessa länkar:

krisinformation.se

smhi.se

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt berättar om vädret kommande helg och nästa vecka, men också om brandrisken. Foto: SVT

Vad gäller vid brandförbud?

Källa Länsstyrelsen Jämtland:

  • Det är förbjudet att elda i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse
  • Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera)
  • Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.