Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna har varit i Stadshuset och övat. ”Spännande med en stor middag och att vår lilla skola i Åre får ta del av det.” Hör elever och lärare i klippet ovan. Foto: privat

Elever från Åre serverar på Nobelfesten: ”Väger väldigt tungt”

Publicerad

Åre restaurangskola är en av tre skolor i Sverige som blivit uttagna att servera under Nobelmiddagen på söndag. Något som eleverna tycker är nervöst – men också spännande.

Nobelmiddagen är en stor apparat med 1 300 gäster, närmare 200 servitörer och runt 50 kockar. Det är en organisation som är väloljad in i minsta detalj. Fem elever och läraren Beatrice Carlsson från Åre restaurangskola kommer att finnas bland servispersonalen på Nobelbanketten:

– Allting sker inte bara på minuten utan också på sekunden. Så det är en otrolig logistik som ligger bakom. Och då gäller det verkligen att alla vet exakt vad de ska göra, säger Beatrice Carlsson, lärare för restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre.

Hoppas på att locka fler elever till utbildningen

– Vi skulle ju behöva fler elever så vi hoppas också att möjligheten att få vara med på stadshuset och visa upp oss sprider ringar på vattnet så att vi även får elever från andra delar av Sverige, säger Beatrice.

– Vi övar varje vecka på servering i vår egna restaurang, man ska bära tio tallrikar på nobelmiddagen och det är väldigt tungt det, säger eleven Ida Widlert. Foto: Eva Danielsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.