Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ombyggnaden av Sonfjällsskolan i Hede har inte kommit igång. Nu får alla 121 eleverna gå i paviljongen. Rektor Agnetha Ljungsparr ser utmaningar men lösningen, men tror att det kommer gå bra. Foto: Maria Broberg/SVT

Eleverna i Sonfjällsskolan i Hede får en annorlunda skolstart – ombyggnationen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Sonfjällsskolan i Hede tömdes klart innan sommaren inför en större ombyggnad. Kommunen får inte in några anbud och byggstarten dröjer. Under tiden ska alla 121 eleverna få plats i paviljongen.

Det har varit dålig ventilation i skolan under en längre tid och kommunen beslutade att skolan skulle renoveras. I våras gick en förfrågan ut till byggföretag, men inget byggföretag har visat intresse. Trots det tömdes skolan. 

– Det var ont om tid och vi skulle behöva vara ute till början av augusti. Då var vi tvungna att göra det innan sommarlovet, för alla lärare har semester och det har vi också, säger Agnetha Ljungsparr, rektor på Sonfjällsskolan.

Paviljongen ska rivas – var tillfällig i över 40 år

Hon tycker att det är tråkigt att ombyggnationen inte kom igång som de hade hoppats på, men hon ser det inte som ett problem att alla eleverna måste gå i paviljongen under en längre tid.

– Oavsett så visste vi att vi skulle behöva tillbringa minst ett år i paviljongen, och det har vi förberett oss och ställt in oss på.

Agnetha säger att paviljongen var moduler som ställdes dit som ett provisorium för över 40 år sedan.

– Den här är egentligen inte byggd för att ha verksamheten i så den kommer att rivas när den nya skolan är färdig, säger hon.

Ansvariga beslutade att tömma skolan

Enligt Tina Svensson Hammargård, chef för bildningsförvaltningen i Härjedalens kommun, har en skyddsrond gjorts i paviljongen senast 2017 och då fanns inga anmärkningar på lokalerna, mätvärdena var bra.

På frågan om varför skolan tömdes innan de hade fått in några anbud svarar Tina Svensson Hammargård:

– Det är stora ytor att gå igenom och ett stort jobb. Det var ett beslut av Härjegårdar och kommunens fastighetsansvariga tillsammans med skolan att skolan skulle tömmas då tanken var att bygget skulle påbörjas under sommaren då eleverna var på sommarlov.

Hör rektorn berätta om hur skoltiden i paviljongen kan bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.