Emil Sergel återvände till Hackås efter decennier på annat håll. Det var läget som gjorde det menar han. Foto: Emma Höglund, SVT

Emil är en del av flyttvågen till landsbygden

Publicerad

För 22-år sedan flyttade Emil Sergel från Hackås och ut i stora världen. Och han var övertygad om att aldrig återvända. När vi träffar honom så skottar han som bäst infarten till sin nya villa – i Hackås.

Framför allt senaste året har en trend varit tydlig i Stockholm. Personer, fortfarande i blomningen av sina yrkeskarriärer, väljer att flytta bort från huvudstaden och bosätta sig i mindre städer eller rent av ute på landsbygden.

I Bergs kommun ser man i dag andra änden av den här flyttvågen. Efter att stadigt ha haft minskande befolkning i decennier så anas nu det som kan vara en vändpunkt. Det är ett väldigt tryck efter villatomter och enfamiljshus.

Emil Sergel är frilansande filmare och är nu i färd med att bygga en professionell redigering hemma i bostaden.

– Jag har ju ett jobb som inte är geografiskt beroende. Att redigera gör jag lika bra i Hackås som någon annanstans och det här har så klart gjort steget mindre att flytta hem till Hackås, säger Emil.

Man skulle kunna säga att svenska folkets senaste 12-månaderskurs i distansarbete nu bidrar till en liten arbetsmarknad på landsorten. Och exempelvis jämtländska landsbygdskommuner får fler självförsörjande och skattebetalande invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.