Emma Atleström i Digernäs håller hårt i barnvagnen efter att en björn strök förbi altanen härom kvällen. Foto: Björn B Schäfer / Privatbild

Emmas oro: Vill inte lämna barnvagnen ute efter björnbesöket

Uppdaterad
Publicerad

Det var under måndagskvällen som Emma Atleström och hennes familj i Digernäs fick oväntat besök. En nyfiken björn kom nästan upp på den altan där deras lille son brukar ligga och sova på dagarna. Hör om hennes oro i klippet.

Deras hus ligger i och för sig ganska nära skogskanten så de är vana att ha vilda djur på tomten. Men när den björn som synts till i grannbyarna de senaste dagarna nästan klev upp på deras nybyggda altan blev också de lite överraskade.

– Ja, att den skulle komma så här nära känns lite olustigt. Här ute brukar jag lämna vagnen när vår son Sebbe ska sova på dagtid. Det känns inte helt bra efter det här, säger Emma Atleström.

Får medhåll av polisen

Emma har varit i kontakt med polisen efter det närgångna björnbesöket och även de råder familjen att ta det lite försiktigt ett tag framöver.

– Han (polisen) sa att våra barn kanske inte ska vara ute själva så länge vi känner oro.

Kan aldrig säga aldrig

Även länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Emma Andersson, går på polisens linje.

– Vad jag vet så har det aldrig hänt att en björn gått till angrepp på ett sovande barn i barnvagn, men man kan ju aldrig säga aldrig.

Blir sällan långvariga

Emma Andersson poängterar dock att det vanligtvis bara är precis när björnarna vaknat som de ibland söker sig till bebyggelse i jakt på föda. Efter några dagar drar de djupare in i skogarna.

– Bor man i björnområden så är det viktigt att hålla undan sådant som björnarna kan tänkas leta efter, som matrester i komposter, fågelfrön och slaktrester tex.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.