Ingrid Olsson berättar om var hennes engagemang kommer ifrån. Foto: SVT

Fonden Gnistan ger en halv miljon till eldsjälar

Uppdaterad
Publicerad

Den första utbetalningen går till Ingrid i Olsson i Skärvången som skjutsat pojkar till fotbollsträning flera dagar i veckan. Hon hoppas inspirera fler att engagera sig i nyanlända.

Det började med kören The Rockin' Pots som blev rikskänd efter uppträdandet med Tomas Ledin. Med uppmärksamheten kom det in pengar från föreställningar, privatpersoner och företag. En halv miljon ligger nu och väntar i fonden Gnistan.

Svårt för privatpersoner

– Vi har insett att det finns ett problem för eldsjälar att komma igång. Privatpersoner  fastnar i byråkrati. Det tillkommer små kostnader och det krävs oftast en förening med ledamöter. Någonstans där dör engagemanget. Det vill vi ändra på, säger Jonas Hagström, körledare på The Rockin' Pots.

De vill tacka Ingrid

Ingrid Olsson som bor i Skärvången är den första eldsjälen som får pengar, 5000 kronor, ur fonden Gnistan. Ingrid har bland annat skjutsat fyra afghanska pojkar fram och tillbaka, varje tisdag och torsdag, till fotbollsträningen i Föllinge.

– Jag blev väldigt överraskad och så glad, säger Ingrid Olsson.

De fyra killarna kan inte nog hylla Ingrid.

– Ingrid kör oss till fotboll, teater och ärenden i Krokom och Östersund, säger Ebrahim Hosseini.

Rohullah Rasceli håller med:

– Vi behöver hjälp av människor som Ingrid. Vi kan bidra med mycket om vi får hjälp, säger han.

Fonden ska fyllas på

NU ska 500 000 kronor delas ut, och samtidigt ska fonden fyllas på. 1000 personer som sätter in 40 kronor var i månaden ger 480 000 kronor per år. Man har redan välkända givare som Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Graham Potter och Ken Sema.

– Vi har 300 personer nu, säger Jonas Hagström.

Ingrid har inte bestämt vad hon ska använda pengarna till.

– Men det blir något bra, säger hon. Något med vinter kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.