Nu ska det räcka med att skicka en bild på en fästing till SVA för att kartlägga fästingarnas utbredning i Norrland. Foto: Erlend Aas/TT

Enklare rapportera in fästingfynd – sprider sig i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande ligger snön djup på många håll i norra Sverige, men snart är fästingsäsongen igång. Nu ska det bli ännu lättare att rapportera fästingfynd till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Sedan 2018 har allmänheten kunnat rapportera fynd av fästingar i norra delen av landet, där fästingar tidigare varit ovanliga. Sedan dess har tusentals rapporter kommit in, och nu lanserar SVA en ny tjänst, ”Rapportera din fästing”, som ska göra hanteringen ännu enklare, rapporterar P4 Jämtland.

-Det är helt enkelt till för att vi ska få hjälp av allmänheten att se vilka arter vi har i Sverige och var de finns, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Lanseras månadsskiftet april/maj

Tjänsten lanseras på SVA:s sajt i kommande månadsskifte och innebär att den som vill rapportera in ett fynd kan fotografera fästingen och skriva en kort rapport.

På sikt hoppas SVA med hjälp av rapporterna kunna kunna göra kartor över utbredning, och också varna för områden där borrelia eller TBE sprids.

-Vi kan inte göra något åt att det finns fästingar men vi kan ju ge allmänheten olika råd, säger Anna Omazic.

Fakta om fästingar

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.