Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I cirka en veckas tid har björnungen rört sig i byarna Svedje och Hegled. Foto: Morgan Byström

Ensam björnunge lufsar runt husen vid Annersia

Publicerad

Byarna Hegled och Svedje, på Annersia några kilometer väster om Östersund, har den senaste veckan haft ett besök som väcker lite blandade känslor. En ensam björnunge tassar omkring mellan husen. Och ingen vet riktigt hur den ska hanteras.

Onekligen väcker den både faders- och moderskänslor där den lite villrådigt undersöker omgivningarna. Någon mamma har inte synts till under hela tiden och ungen börjar se lite utmärglad ut.

”Låt den vara i fred”

– Oftast brukar mamman finnas i närheten, men det kan samtidigt finnas flera orsaker till att de kommit ifrån varandra, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Nicklas Rumm.

Han säger också att man ska låta björnungen vara ifred.

Har blivit ensam

Mamman kan helt enkelt ha dött. Eller så har hon flera ungar och har valt att slå vakt om de andra i kullen när den här kommit på avvägar.

– Den ser ju lite tunn ut så det lutar åt att den av någon orsak blivit ensam, menar Rumm.

Inte helt förtjust

Katarina Rydén som bor i Hagled är inte helt förtjust i björnbesöket.

– Den kommer ju att växa upp och en stor björn som är så här orädd för människor vill vi ju inte ha i byn, säger Katarina Rydén från Hegled.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer