Ensam person sitter på bänk i park och tittar mot gula byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tydligt att ensamhet är ett folkhälsoproblem. Det finns ett tydligt samband mellan ensamhet och olika typer av ohälsa, både fysisk och psykisk”- hör Hillevi Busch utredare Folkhälsomyndigheten berätta mera om den nya strategin för att minska ensamhet i videon ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Ensamhet – hot mot folkhälsan: ”Hela samhället måste samarbeta”

Publicerad

En ny nationell strategi har tagits fram för att motverka ensamhet bland unga och äldre.

– Det är inte riktigt känt att ensamhet är ett folkhälsoproblem och jag tror vi måste öka kunskaperna kring det, säger Hillevi Busch, utredare Folkhälsomyndigheten.

Med Folkhälsomyndighetens strategi ”Tillsammans – för en god gemenskap i hela befolkningen” hoppas man kunna minska ofrivillig ensamhet.

– Jag tror att det handlar mycket om att samla ihop allt det här som redan görs, och hitta en tydlig struktur och tydliga mål för arbetet, säger Hillevi Busch utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Var femte är ensam

Var femte svensk från 16 år och uppåt uppger att de känner sig ensamma. Unga vuxna (16-29år) och äldre (85+) är de grupper som sticker ut i statistiken.

– Jag hoppas att strategin ska ge incitament att arbeta med frågor om ensamhet i olika sammanhang där det tidigare inte varit så självklart, så som i skolan, på arbetsplatsen och i sjukvården, säger Hillevi Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.