Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mutan” gick hem – ungdomarna började läsa. Hör mer om modellen från Svenstavik som väckte stor uppmärksamhet på Bokmässan i klippet. Foto: Lena Samuelson/SVT

Epa book club i Svenstavik gjorde succé på Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Att muta – att fråga vad de vill ha, det är lösningen för att få ungdomar att läsa böcker. Det menar specialläraren Kristina Göransson och bibliotekarien Britt-Inger Rörborn i Svenstavik.

2025 ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek. Så bibliotekariens roll och hur man ska få ungdomar att läsa böcker var heta frågor på Bokmässan i Göteborg. Och intresset var stort när Epa book club höll sitt seminarie.

– Det handlar mycket om att skolbibliotekarien ska lämna sin comfort zone, säger Britt-Inger Rörborn. Det går inte att ha en kasse böcker och tro att de börjar läsa.

Frågade vad ungdomarna vill

Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson lämnade biblioteket och klassrummet och startade en bokklubb för epa-ungdomar i lokaler på Fjällgymnasiet.

– Vi ville nå den här gruppen och ställde frågan: Vad vill ni ha?, säger Kristina Göransson.

Det blev pizza och besök av idolen influencern Felix Eriksson.

Bjöd in författare till bokträff

De hittade Pär Sahlins böcker om epaungdomar och bjöd även upp författaren till Svenstavik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Författaren Pär Sahlin om vad ungdomarna i Svenstavik har betytt för hans författarskap: ”Det ska jag använda i min bok.” Foto: Lena Samuelson/SVT

– Det blev så fina samtal om relationer och annat som händer i böckerna, säger Kristina Göransson.

Epa book club träffades fyra gånger efter skoltid. 25 ungdomar mellan 13 och 17 år var med.

– De kom varje gång, säger Kristina Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.