Epilepsianfall orsakade gripande

Uppdaterad
Publicerad

Jockes epilepsianfall fick oanade konsekvenser. Han sprayades med pepparspray och fick tillbringa timmar i en cell hos Polisen.

Det var i november 2009 som Jocke träffade en nybliven kvinnlig bekant för första gången. Han berättade att han led av epilepsi, och ganska snabbt blev han också sjuk.

– Jag kände att något var på gång. Det blev svart och jag tappade medvetandet, berättar Jocke.

Och här inleddes en rad olyckliga händelser, som slutade i en cell i polishuset.

Jockes epilepsi ger inga krampanfall, istället går han omkring okontaktbar och förvirrad. Han blev utslängd ur kvinnans hem varpå hon ringde Polisen och påstod att en okänd man försökte bryta sig in hos henne.

Polisen ryckte ut och använde de medel som de brukar i de fall där misstänkta personer inte följer med frivilligt, däribland pepparspray och handfängsel.

– De tog med mig så jag fick sitta inne i häktet på en galonmadrass, berättar Jocke.

Blöt, efter pepparsaneringen, och förvirrad satt han och frös inspärrad hos Polisen. Två timmar tog det innan misstankarna mot honom kunde avskrivas och han blev utsläppt.

– Den versionen han lämnade till oss stämde inte med den som kvinnan gav. Vi tvingades prata med henne två-tre gånger innan hon till slut medgav att det gått till som han sagt, att han varit hembjuden till henne, förklarar Bengt Stadin, vakthavande befäl hos Jämtlandspolisen.

Nu funderar Jocke på att anmäla poliserna för tjänstefel.

– Jag vill att de tar lärdom av det här och om inte annat försöker fixa mer kunskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.