Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledare Daniel Eliasson förklarar hur ett batterilager kan fungera och varför det satsas på energilagring. Foto: Lukas Johansson/SVT

Ett av Sveriges största batterilager byggs i Ragunda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler aktörer satsar på att lagra energi i form av stora batterier. I Ragunda kommun byggs nu ett av Sveriges hittills största batterilager.

När man åker förbi Borgvattnet i Ragunda kommun och upp på höjderna syns flera vindkraftsparker. Det är här, i anslutning till en av parkerna, som ett franskt bolag nu bygger sitt första batterilager.

– Huvudsakliga orsaken att man bygger dessa är för att stabilisera elnätet och kunna stödja mindre variationer i elnätet på kort tid innan andra energiproducenter – exempelvis vattenkraften – hunnit justera, berättar Daniel Eliasson, assisterande projektledare för det nya batterilagret.

Anläggningen har en lagringskapacitet på 42,5 megawatt och sägs bli den hittills största i Sverige. Men runtom i landet pågår flera liknande projekt och flera bolag planerar att investera ibland annat Varberg, Ängelholm, Karlshamn, Örebro och Nybro.

Batterier avlastar vattenkraften

Sveriges behov av elreserver har ökat senaste åren och med ett batterilager går det att bättre parera vind- eller solkraftens väderberoende. Elförsörjningen kan regleras med till exempel vattenkraft men behöver man reglera mer frekvent kan det bli dyrt. Varje reglering sliter nämligen på maskinerna, enligt Anna Jäderström, enhetschef på Svenska kraftnät. 

– För att öka utbudet av reserver och hålla kostnaderna nere, så är batterilager en del av lösningen. Batterilager kan avlasta vattenkraften och andra flexibla resurser och är bra både på kort och lång sikt, säger hon.

Tror på långsiktigt behov

Det byggs många liknande anläggningar just nu, finns det en risk att det här är en trend som riskerar att gå samma öde till mötes som padelhallarna?

– Med tanke på att vårt elbehov förväntas öka så mycket så tror jag inte det är någon risk. Ska hela samhället elektrifieras behöver vi alla tillskott vi kan få, säger Anna Jäderström.

I mars nästa år förväntas anläggningen vara klar och i full drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.