Kommunhuset i Östersund som utrymdes 2015. Foto: SVT

Nya kommunlokaler i Östersund kostar 300 miljoner

Publicerad

Kommunen sjuka lokaler behöver rivas eller restaureras till en kostnad på 300 miljoner.

Det lutar åt att Östersunds kommun nu kommer riva sina lokaler intill Rådhuset som fick utrymmas 2015 på grund av dålig inomhusmiljö. Enligt kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) så är en rivning det bästa alternativet jämfört med att restaurera.

– Enda beslut vi tagit i kommunstyrelsen är att vi ska använda oss av rådhuskvateren men min högst personliga åsikt är att vi inte kan lappa och laga längre utan vi måste till med en ny tillbyggnad, säger AnnSofie Andersson (S) kommunalråd.

600 medarbetare ska rymmas när allt är genomfört och utifrån den bedömning kommunen gjort hur stor yta man behöver så krävs en investering på 300 miljoner kronor.

– Den investeringen slår vi ut på fyra år. Då kan vi sen säga upp de externa lokalerna vi hyr idag för 20 miljoner per år, säger AnnSofie Andersson (S).

Tjänstemännens förslag kommer att komma närmare sommaren och det är först då politikerna tar beslut om det ska byggas nytt eller restaureras. Inflyttningen planeras till år 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.