Planet (till höger i bild) gled av banan när det skulle taxa in mot flygplatsen. Ingen kom till skada, men planet är avställt till måndagen då en tekniker ska undersöka det. Foto: SVT.

Plan har glidit av banan på Östersunds flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan har glidit av efter landning på väg till parkeringen på plattan på Åre Östersunds Airport. Orsaken är den extrema halkan. All flygtrafik stoppades under drygt en timme.

– Det har skett en mindre glidning med flygplanet efter landning på väg till parkeringsplattan. Själva landningen skedde normalt men det var när planet var på väg att parkera som glidningen inträffade på en taxiväg till parkeringen. Flygplanets nos hamnade då utanför banans kant, säger Ellen Laurin, kommunikatör vid Swedavias pressjour.

Tekniker kontrollerar planet

Händelsen inträffade med ett av EasyJets flygplan som anlände från London. Tanken var att planet sedan skulle flyga tillbaka, men det skjuts på framtiden.

– Landningen gick perfekt, som den skulle. Men när den skulle taxa in var det en skarp kurva där noshjulet gled av banan. Men planet kunde ta sig lös själv. Planet har ställts av tills imorgon. En tekniker ska kontrollera så att det inte är någon skada på planet, säger Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

– Hur många som satt i flygplanet eller andra detaljer kring planet kan inte jag gå in på men ingen person har kommit till skada, säger Ellen Laurin.

Nu pågår halkbekämpning på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.