I Kaxås deltar ortsbor i dansprojektet This is home, som Estrad Norr genomför på flera orter i länet. Foto: Sara Leijman, SVT

Dansprojekt vill locka ovana dansare till scenen

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtland vill Estrad norr sprida dansen ut i bygderna. Genom projektet ”This is home” är man nu ute i länet där vanliga människor via dansen ska få visa upp sin egen hembygd.

Inne i Kaxås bygdegård i Offerdal har en grupp kvinnor samlats. De har alla anmält sitt intresse för att vara med i ett dansprojekt som Estrad Norr håller i och som heter ”This is home”.

Maria Nilsson Waller och kollegan Stace Gill är på plats för att drilla deltagarna i olika danssteg.

– Som koreograf har jag jobbat mycket med relationer mellan människor och miljö, säger Maria Nilsson Waller.

Nå människor längre ut

Hon har bland annat tidigare jobbat i Östersunds fotbollsklubbs kulturprojekt. 2015 lärde hon spelare i klubben att dansa, något som resulterade i att de framförde Svansjön i ett fullsatt Storsjöteatern.

Hur föddes idén till det här projektet?

– Estrad Norr hade en längtan att engagera människor som inte nödvändigtvis bor i staden. Så det här var ett initiativ att nå människor som bor längre bort och låta dom vara med och skapa, säger Maria Nilsson Waller.

Tre grupper ska bli en

Totalt tränar de 20 olika personer i tre olika grupper. En i Kaxås, en i Hammarstrand och i en i Järpen. Så småningom ska de tre grupperna samlas och göra en gemensam föreställning som kommer att framföras i mars nästa år i Östersund.

Estrad Norr finansieras av Region Jämtland Härjedalen och Statens kulturråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.