Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Andersson (S), regionråd, berättar varför det är så viktigt att investera i järnvägen i Jämtland. Foto: SVT

EU-möte på Frösön – järnvägen i Jämtland Härjedalen behöver rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

EU- och NATO representanter samlades på Frösön utanför Östersund för att diskutera Europas militära uppbyggnad. Länets infrastruktur kräver stora investeringar för att klara av framtida behov.

Östersund kommer att bli en viktig knutpunkt för den militära mobiliteten om Sverige går med i NATO. 

– Den svenska försvarsberedningen har i går pekat ut stråket mellan Östersund och mot Trondheim som ett av de viktigaste stråken för svenskt försvar, säger Jonas Andersson (S), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Under tisdagens EU-möte diskuterades bland annat vilka investeringar som behövs i infrastrukturen med representanter från NATO-länder, som Turkiet och USA. Det gällde bland annat järnvägssträckan mellan Östersund och Trondheim i Norge.

Påverkan på näringslivet 

Förutom järnvägen har infrastrukturen för flyg och vägar varit uppe för diskussion. Återuppbyggandet av det militära försvaret i Sverige och ett medlemskap i NATO kommer även påverka industrin och näringslivet i regionen. Det blir inte bara fler människor i rörelse på grund av arbetstillfällen, även industriproduktion och behovet av varutransporter beräknas öka.  

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är vapen som levereras till militären, säger Jonas Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.