Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Röses tankar inför kvällens tal på Storsjöyran, samt hur hennes första år som republiken Jämtlands president varit. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Eva Röses första år som republiken Jämtlands president

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan Eva Röse för första gången äntrade scenen på Storsjöyran för att hålla det klassiska presidenttalet vid midnatt på lördagen.

I klippet blickar hon tillbaka på sitt första år som republiken Jämtlands president, samt hur det ska bli att följa upp fjolårets succédebut.

Det var på förhand ingen lätt uppgift för Röse att efterträda Ewert Ljusberg, som varit republikens president ända sedan 1989. Men man kan inte säga annat än att publiken tog till sig Eva Röse med öppna armar.

– Det var chockartat i fjol att höra hela torget skandera mitt namn, det var jag inte beredd på alls. I år vet jag kanske lite mer vad som väntar och jag har tagit med mig att det inte går klocka talet, det är publiken som bestämmer tempot, säger Eva Röse.

Storsjöyran 2023

Vid midnatt i kväll är det återigen dags för Röse att möta ett fullpackat Stortorg i Östersund, något hon längtat efter.

– Jag har absolut längtat och har varit som en rastlös galopphäst i båset. Jag tror jag kommer ha mycket fniss i mig – av ren glädje – för att stämningen är så magisk.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storsjöyran 2023

Mer i ämnet