Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Malm om betydelsen av att hennes son nu fått vänner, och vilka fördomar om autism familjen tvingats möta. Foto: Lukas Johansson/SVT

Evas son med autism hade svårt socialt – fick vänner efter facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Östersundsbon Eva Malms 12-åriga son har autism. Han är begåvad men har saknat det sociala utanför skolan. Därför gjorde Eva en efterlysning på Facebook efter likasinnade vänner och nu har de fått napp.

Han är 12 år och har autism nivå 1. Eva beskriver sin son som smart, rolig och duktig i skolan men att han haft det svårt socialt vid sidan om. Därför sökte hon efter likasinnade barn och familjer i en lokal facebookgrupp i Östersund.

– Privat tror jag det är viktigt att ha någon som liknar en själv och känna ”jag är inte ensam”, säger hon.

Lyckat resultat två gånger om

Det här är andra gången hon söker på samma sätt och båda gångerna har varit lyckade. Evas familj hittat två andra familjer med liknande situationer och hennes son har fått kompisar som är mer som han.

– Det har betytt jättemycket för honom, men det har också varit väldigt skönt för oss föräldrar som kan prata om liknande utmaningar i vardagen, säger hon.

Eva Malm vill uppmana andra att göra samma sak.

– Sök er till människor som har det ungefär likadant, då kan det bli superbra, säger hon.

DettA är autism

Autism är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det förkortas NPF. Det är något du föds med och som du har hela ditt liv. Exakt varför man får autism är inte klart, men det är delvis ärftligt. Det innebär att föräldrar och släktingar ofta har liknande svårigheter.

Autism påverkar bland annat hur din hjärna hämtar in, bearbetar och hanterar information. Det påverkar till exempel hur du lär dig nya saker och kommunicerar med andra människor och hur du fungerar socialt.

Det kan också påverka hur du uppfattar sinnesintryck som till exempel syn, hörsel eller känsel. Ibland påverkas även din motorik, det vill säga hur du styr och kontrollerar dina rörelser.

Ett sätt att vara

Autism är ingen sjukdom utan ett sätt att vara. Det innebär att du fungerar på ett annat sätt än vad som oftast förväntas i samhället.

När du har autism kan följande saker stämma in på dig:

Du kan ha svårt att kommunicera och anpassa dig i socialt samspel med andra människor. Det gäller särskilt med jämnåriga.

Du har stort fokus på några få intressen eller aktiviteter.

Du har svårt att hantera förändringar eller situationer som är otydliga eller inte följer någon plan eller överenskommelse.

Den språkliga förmågan varierar stort mellan personer som har autism. Du kan antingen ha ett begränsat eller ett väl utvecklat språk.

Källa: 1177

Vad Innebär De OLIKA NIVÅERNA AV AUTISM?

Nivå 1 ”Kräver stöd”

Oflexibelt beteende medför signifikant störd funktionsförmåga i ett eller flera sammanhang. Svårigheter att växla mellan aktiviteter. Svårigheter med planering och organisation hämmar självständigheten

Nivå 2 ”Kräver omfattande stöd”

Oflexibelt beteende, har svårt att hantera förändringar, eller andra begränsade, repetitiva beteenden som stör funktionsförmågan i olika sammanhang så ofta, att en tillfällig betraktare genast lägger märke till det. Svårigheter vid förändring av fokus eller handlingsplaner.

Nivå 3 ”Kräver mycket omfattande stöd”

Oflexibelt beteende, med extremt svårt att hantera förändringar, eller andra begränsade, repetitiva beteenden som försvårar funktionsförmågan i så gott som alla avseenden. Plågas eller har stora svårigheter vid förändring av fokus eller handlingsplaner.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.