Åre kommun har fått klartecken för ett nytt reningsverk i Storlien, vilket öppnar för expansion. Foto: SVT

Expansion väntar i Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år står det nu klart att det blir ett nytt reningsverk i Storvallen. Ett klartecken som öppnar för expansion i Storlien och hela Västjämtland, hoppas både bybor och kommunpolitiker.

För fem år sedan satte Åre kommun stopp för alla nya detaljplaner i Storlien efter att reningsverket i Storvallen nått sin maxkapacitet. Kommunen ansökte om att få bygga ett nytt reningsverk och fick efter flera år tillstånd. Men beslutet överklagades ända upp till högsta instans, Miljööverdomstolen, som nu sagt sitt. Fallet kommer inte att tas upp till ny prövning. Tillståndet står fast. Ett beslut som välkomnas av många.

Expansion i Västjämtland

– Det är bra, för det har ju varit stopp för exploatering i Storlien, i olika stugområden, i väntan på det här beslutet. Så det är skönt, säger företagaren Sven Middagsfjell.

– Det betyder ganska mycket för byn och hela området, nu kan man bygga nya bostäder och det nya köpcentret, och det ger möjligheter till nya arbetstillfällen, säger Niklas Persson, anställd vid Coop i Storlien.

Även oppositionsrådet Daniel Danielsson (C) och ledamot i samhällsbyggnadsnämnden Sven Moe (S) är övertygad om att det här öppnar för expansion. Sven Moe (S) menar att det här medför möjligheter inte bara i Storlienområdet utan i hela Västjämtland.

Miljöpåverkan vid reningsverket

SVT: Vad väntar här närmast?

– Eftersom en handelsetablering är på gång så krävs det bostäder och det finns många intressenter som vill bygga dem, men sedan kan även turismen utvecklas, det är många som vill bygga fritidshus, säger Sven Moe (S).

– När vi vet att vi får bygga kan man ju påbörja vissa detaljplaner och det är positivt, säger Daniel Danielsson (C).

Men själva reningsverket kommer dock inte att stå klart förrän tidigast år 2020, tror han.

– Det gamla reningsverket i Storvallen var ingen lyckad historia. Nu bygger vi ett nytt för både Storlien och Storvallen. I Storlien finns ett, med en naturlig lösning med infiltrationer, men en sådan räcker inte hur länge som helst.

– Vi ser en miljöpåverkan där och vi ser det i Storvallen. Men nu har vi möjlighet att bygga ett nytt reningsverk där vi kan styra processen på ett sätt som vi inte kunnat göra tidigare med de naturliga lösningar vi haft, säger Sven Moe (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.