Alunskiffer, oro för dricksvatten, brytningstekniker. Det finns flera frågetecken gällande gruvplanerna i Oviken. Foto: SVT, Arkiv

Experten på alunskiffer synar gruvbolagets planer för Oviken – moment för moment

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen presenterade det australiensiska bolaget Aura Energy sina planer på gruvbrytning i Oviken. Det har väckt många frågor och farhågor inte minst kring miljöriskerna.

Här kommer svar på några av frågorna från en av landets ledande experter på området.

Kemiprofessor Bert Allard vid Örebro universitet är en av landets ledande expert på utvinning ur alunskiffer. Han satt bland annat med i den statliga alunskifferutredningen. Nu har han har för SVT:s räkning granskat gruvbolaget Aura Energys planer för brytning av alunskiffer i Oviken – och han är kritisk .

Nedan ger han svar på fem frågor kring alunskiffer och planerna på skifferbrytning för utvinning av kritiska metaller.

Gruvplanerna i Jämtland

De fem frågorna som ställs i videoklippen: är alunskiffer som vilken bergart som helst när det gäller gruvbrytning, vilka är miljöriskerna vid brytning av alunskiffer, finns en säker teknik för utvinning av kritiska metaller ur skiffern, vilka miljörisker medför uran som också frigörs när kritiska metaller ska utvinnas ur alunskiffer och är oron för dricksvattnet befogad.

I varje klipp presenterar först gruvbolaget Aura Energys vd David Woodall sina planer, som därefter kommenteras av kemiprofessor Bert Allard.

Frågorna och svaren baseras på det som bolaget så här långt har presenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet