Brandrisken är extremt hög i skog och mark i främst östra delen av Jämtlands län just nu, berättar Rickard Hansen på MSB. Foto: Ulrika Hansback/MSB

Extremt stor skogsbrandrisk i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det råder extremt hög brandrisk i länet och då främst i de östra delarna. Det fastslår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I videon berättar Rickard Hansen vid MSB mer om läget, hur länge brandrisken beräknas hålla i sig och han kommenterar läget i jämförelse med brandsommaren 2018.

Extremt hög skogsbrandrisk är den högsta nivån som MSB har på sin brandriskskala.

Extrem skogsbrandsrisk ”förutsätter långvarig torka, låg luftfuktighet och en del vind. Markens ytskikt är extremt torrt. Antändningsrisken är mycket stor och en brand kommer att utvecklas explosivt. Det är stor risk för toppbrand, dvs. att elden tar sig upp i trädkronorna” skriver MSB på sin sajt.

MSB varnar också för att grilla eller göra upp eld under rådande omständigheter.

– Vi uppmanar folk att vara försiktiga om de är ute i skog och mark och har tänkt hantera eld, säger Rickard Hansen handläggare vid MSB.

Se mer av MSB:s prognoser och kartor gällande brandrisken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.