Foto: SVT

Få skogsägare får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägare kan få ersättning av Skogstyrelsen vid ett formellt skydd av en nyckelbiotop, men det är långt ifrån alla som får ersättningen.

Om Skogsstyrelsen har inventerat ett område som en nyckelbiotop på din skogsfastighet, har du som skogsägare inget att säga till om och du kan inte bruka den delen av marken längre.

Det finns dock en ersättning som skogsägare kan få av Skogsstyrelsen. Det är om de väljer att formellt skydda nyckelbiotopen via ett biotopskydd som varar för all framtid eller genom ett naturvårdsavtal som tecknas med skogsägaren och sträcker sig max 50 år.

Erik Kretz, Skogsstyrelsen i Jämtland. Foto: SVT

– Här i Jämtland har vi en arealgräns på tre hektar, är din nyckelbiotop större en tre hektar är den också intressant för ett formellt skydd generellt, säger Erik Kretz skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Jämtland.

Skyddar var femte område

Men det är långt ifrån alla som får ersättning, i Jämtlands län inventeras över 100 nyckelbiotoper varje år och Skogsstyrelsens budget som den ser ut idag räcker att enbart ersätta 20 områden genom antingen biotopskydd eller naturvårdsavtal.

Den ersättning man får vid ett biostopskydd är en engångssumma, som ersätter fastighetens värdeminskning plus 25%. Ersättningen för ett naturvårdsavtal skiftar beroende på hur länge avtalet skrivs på.

– Vi jobbar efter en prioritering och löser in nyckelbiotoper med högst prioritet men också de markägare som är värst drabbad, säger Erik Kretz.

Känns det mer ok att få en nyckelbiotop på sin mark om man får den här ersättningen?

Calle Roos, skogsägare. Foto: SVT

Ja lite mer ok, absolut. Samtidigt är det en engångsersättning och sen inget mer och då får man inte göra något mer på de området, man vill ju att de ska gå vidare till nästa generation och nästa generation så att de kan fortsätta bruka skogen, säger Calle Roos skogsägare i Överocke.

Lång tid att få ersättning

Om din mark formellt ska skyddas av Skogsstyrelsen så kan de ändå dröja många år innan någon ersättning kommer.

– Det kan ta lite tid och det är olyckligt men vi försöker jobba så snabbt vi kan, men det är en resursfråga. Hade vi haft mer resurser tror ja inte det här hade varit något problem men det här är ett politiskt beslut och vi jobbar efter den budget vi har, säger Erik Kretz skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.