Några av våra vanligaste invasiva arter: Jätteloka, mårdhund, sjögull, mink, mördarsnigel och signalkräfta. Foto: Björn Lindgren / Mårdhundsprojektet / länsstyrelsen skåne

Få känner till våra invasiva arter – det vill Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ändra på

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Naturvårdsverket kan inte ens hälften av svenskarna nämna en invasiv art. Ännu färre känner igen dem på utseendet. Det vill myndigheterna nu ändra på.

Nu tar Naturvårdsverket och länsstyrelserna krafttag mot de invasiva arterna. Bland annat ska Länsstyrelsen i Jämtlands län i sommar ha flera anställda som ska kartlägga och samla in information om var i länet de invasiva arterna ställer till problem.

Men för att kunna kartlägga var arterna finns behöver man allmänhetens hjälp, och då behöver allmänheten veta hur en invasiv art ser ut.

– Allmänhetens kunskap om de invasiva arterna är viktigt för att vi myndigheter ska få in tips från allmänheten om var arterna finns. Och för att man inte av misstag ska sprida dessa arter måste man ju veta hur de ser ut, säger Sara Toivanen Jonsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Lupin, jätteloka och mårdhund är kända

I en undersökning som Naturvårdsverket beställt framgår det att de flesta känner till Lupin, jätteloka och mårdhund som invasiva arter. Även parkslide har uppmärksammats mycket på sistone, men undersökningen visar att få kan peka ut den.

Lär dig mer om invasiva arter i klippet.

Så rapporterar du om du ser invasiva arter

Det finns flera vägar att rapportera in på. Vilken du ska välja beror på vilken art det gäller. Det räcker med att du rapporterar på ett ställe. Alla inrapporteringar hamnar slutligen i Artportalen. 

Tänk på att du måste bifoga en eller helst flera bilder när du rapporterar. Det är för att artexperterna ska kunna fastställa att det verkligen är den invasiva arten som rapporteras in.

Mer om hur du rapporterar kan du läsa här, på Naturvårdsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.