Foto: SVT.

Brandmännens dramatiska hälsning: ”Läser ni det här så lyckades vi”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna rasade för fullt nära byn Huskölen, i södra Härjedalens kommun. Byns fäbodvall såg ut att bli ett lätt rov för lågorna – men tack vare flera räddningsstyrkors insatser räddades den undan bränderna.

I en gästbok i fäbovallen har brandmännens meddelanden förevigats.

Där står att läsa 26 juli 2018: ”Vi gjorde vad vi kunde. Hoppas husen står kvar!” undertecknat med flera namn från Hemvärnet i Västerort.

Nästa anteckning är inskriven några dagar senare, 29 juli: ”Läser ni detta så lyckades vi!” undertecknat Norrhälsinge räddningstjänst.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Och den sista noteringen från 30 juli lyder: ”FAK (Frivilliga automobil kåren) var här och bevakade branden”.

Fäbodvallen hör till byn Huskölen men är belägen på andra sidan länsgränsen, i Gävleborgs län. Skulle man kunna tro. Men fäbodvallen ligger i en enklav som faktiskt tillhör Härjedalens kommun – i Jämtlands län.

”De gjorde en jätteinsats”

Det är en gammal fäbodvall ”Gammelbuan” som huskölingarna kallar den, den är närmare bestämt från 1700-talet.

Anne-Marie Wästholt i Huskölen trodde inte sina ögon när hon läste anteckningarna i gästboken.

– Det var ju fantastiskt. Vi förstår att det bombades rejält med vatten där plus att hemvärnet var där och avverka skog. De gjorde en jätteinsats och det känns jättejättebra. Den här byn är ju från 1620-talet och fäbodvallen från 1700-talet, eller senast 1800-talet. Så fäbodvallen är ju en symbol för byn, säger hon.

Här är anteckningarna från gästboken, som vittnar om dramatiken under skogsbranden. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet