I Ragunda kommun vägrar kommuanställda skotta taken eftersom de inte kan använda de säkerhetsselar som avsatts för ändamålet. Nu slår facket larm. (Arkivbild) Foto: Janerik Henriksson/TT

Facket slår larm om farlig takskottning i Ragunda

Publicerad

I flera år har fackförbundet Kommunal slagit larm om farligt takarbete i Ragunda kommun, men utan resultat. Det handlar om bland annat om snöskottning på tak där de kommunanställda saknar möjlighet att använda säkerhetsselar. Nu anmäls det hela till arbetsmiljöverket.

– Vi har sagt till om att det här i fem år men ingenting har hänt. Det är ren tur att det inte hänt någon olycka, säger Annelie Hansson, huvudskyddsombud på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Bakgrunden är att det för fem år sedan hölls en utbildning för anställda vid Ragunda kommun om säkerhet vid takarbeten. I samband med det köptes säkerhetsselar in. Men selarna har aldrig kunnat användas eftersom det saknas fästpunkter på taken.

Anställda vägrar skotta

De kommunanställda som ska sköta takskottningen har därför vägrat utföra arbetet. Nu är det snart vinter igen och måttet är rågat, anser facket. I förra veckan anmäldes det hela till arbetsmiljöverket.

Nu ska ett möte hållas med arbetsmiljöverket där arbetsgivaren ska lägga fram förslag till åtgärder. Parterna ska träffas på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.