Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Myrå tog med sig sonen Knut till Familjecentralen som är på besök i Nälden. ”Är det nära så blir det av att man går iväg”, säger hon. Foto: SVT

Familjecentralen i Krokom satsar på barns hälsa – åker själva ut till byarna

Uppdaterad
Publicerad

I höst börjar Familjecentralen i Krokom åka ut till fem byar i kommunen. Tanken är att det ska bli lättare för barn och vuxna att knyta nya kontakter och dessutom få tips och stöd av förskolläraren.

Byarna får besök en till två gånger i veckan av förskolläraren Chatinka Qvenild och på vissa träffar följer även Maria Karlsson från Socialtjänsten med. Dessutom har man ett samarbete med MVC (mödravårdscentralen).

– Det är verkligen uppskattat att vi kommer ut i byarna, säger Chatinka Qvenild. Det kan vara bökigt att åka till Krokom och nu med ökade bränslekostnader också.

Föräldern Lisa: ”Perfekt att det är nära”

– Alla har inte bil, säger Lisa Myrå som kommit till församlingshemmet i Nälden med sina barn Knut och Selma.

Att ta buss till Krokom blir krångligt.

Hör röster om familjecentralen och se vilka byar som får besök i klippet.

På försök i ett och ett halvt år

Kommunstyrelsen i Krokom har avsatt 600 000 kronor till den ambulerande Familjecentralen. Försöket pågår i ett och ett halvt år.

– Det är en bra satsning i arbetet för bättre hälsa bland de yngre, säger Chatinka Qvenild.

Hon har bilen full med leksaker och material när hon åker ut. Kommunen lånar lokaler av kyrkan eller av någon förening i respektive by.

Kan bryta isolering

Familjecentralen ska ge barn och vårdnadshavare en möjlighet att knyta nya kontakter. Dessutom kan Chantika Qvenild ge råd och tips när det gäller barnen.

Maria Karlsson tycker det är viktigt att Socialtjänsten finns på plats så ofta det går.

– Det är ett sätt att knyta kontakter och Socialtjänsten blir mindre skrämmande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.