Foto: SVT

Familjemedlemmar döms för hedersvåld mot flicka i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande domar i målet vid Östersunds tingsrätt, där fyra personer åtalats för att ha misshandlat och hotat en 17-årig flicka i familjen. Tingsrätten anser att gärningarna var hedersrelaterade.

Föräldrarna och två bröder till 17-åringen var åtalade för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak. Hösten 2020, när det kom till familjens kännedom att flickan hade en pojkvän, misshandlades både flickan och hennes pojkvän. De hände på en ort i Jämtlands län.

Fängelse och samhällstjänst

Östersunds tingsrätt dömer pappan till fängelse i sex månader för misshandel och övergrepp i rättssak. En av bröderna döms till åtta månaders fängelse för misshandel, övergrepp i rättssak och olaga hot.

Den andra brodern får villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel och övergrepp i rättssak. Mamman döms också till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel och övergrepp i rättssak.

Hedersrelaterade brott

Tingsrätten skriver i sin dom att brotten är hedersrelaterade. Flickans tillvaro har varit präglad av hederskultur och mycket kontrollerad och begränsad. Därför blir också straffen strängare än vad de annars skulle ha varit.

Flickan bor i dag i ett skyddat boende på annan ort i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.