Foto: TT

Faran över – inga bakterier i dricksvattnet i Östersund

Publicerad

På fredagsförmiddagen meddelade Östersunds kommun att det kommunala dricksvattnet bedöms som tjänligt igen. Rekommendationen att vattnet ska kokas innan det används dras därmed tillbaka.

Det var vid en rutinkontroll tidigare i veckan som man upptäckte ecolibakterier i vattnet. Halten var mycket låg, men överskred gränsvärdet. Därför gick man ut med rekommendationen att vattnet skulle kokas innan man drack det eller använde det till matlagning. Totalt berördes cirka 55 000 personer i Östersund med omnejd.

Ett nytt prov, vars resultat kom igår kväll, visade ingen förekomst av bakterier, men enligt bestämmelserna ska man ha två negativa provsvar innan faran kan anses vara över.

Idag på förmiddagen kom så ytterligare ett negativ provsvar och därmed kan användandet av det kommunala drickvattnet i Östersund återgå till det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattnet i Östersund

Mer i ämnet