Färre brandmän i länet i sommar

Publicerad

Då många deltidsbrandmän nu säger upp sig på grund av det nya avtalet kommer en del brandstationer i länet att vara mindre bemannade än vanligt. Jämtlands Räddningstjänstförbund jobbar nu för att försöka hitta olika lösningar.

Det nya avtalet, som bland annat innebär slopad OB-ersättning kommer att börja gälla 1 maj men de brandmän som sagt upp sig har en uppsägningstid på tre månader. Det gör att det är i sommar som situationen med färre brandmän kommer märkas.

”Vi kommer att hålla beredskapen”

Jämtlands Räddningstjänstförbund jobbar just nu med att hitta olika lösningar och en av dem är att brandstationerna runt om i länet kommer att få täcka upp för varandra mer.

– Vi har en så kallad första instans bil som gör att bara en person åker snabbt ut till platsen och sedan kommer det en styrka från en annan station. Vi kommer jobba med ett sådant lapptäcke för att lösa bemanningen där det är tunt, säger Ida Asp, ordförande för Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Behöver man som invånare vara orolig?

– Nej det tycker jag inte, vi har uppdraget att hålla beredskapen och vi kommer att hålla beredskapen.

Utryckningstiden blir längre

Med färre brandmän och med längre avstånd för brandbilarna att ta sig så kommer utryckningstiden att bli längre.

– Beroende på hur liten bemanningen blir så kommer det ju att ta längre tid för våra styrkor att komma fram, men vi jobbar just nu med sommarschemat för att se vart det saknas folk och vad vi kan göra för att lösa situationen för just det samhället, säger Ida Asp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtal deltidsbrandmän

Mer i ämnet